Розпродадуть за безцінь, але й ті копійки не надійдуть - економіст про приватизацію в 2018 році

17.05.2018, 14:05

До кінця поточного року великі державні об'єкти будуть розпродані за мінімальну ціну, однак і ті гроші не надійдуть до бюджету. Таку думку висловив глава Комітету економістів України Андрій Новак на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Плани з приватизації - абсолютно нереалістичні, враховуючи, що влада йде в конфронтацію з потенційними покупцями. І те, що постійно змінюються об'єкти, які повинні виставлятися на приватизацію, говорить про те, що до цих пір не завершили підкилимні домовленості, хто який об'єкт забирає і за яку суму", - зазначив експерт.

За його словами, всього в поточному році за допомогою приватизації планується виручити 21,3 млрд грн. Однак в умовах, що склалися, об'єкти, якщо і будуть приватизовані в результаті, то вони "розійдуться по фінансово-промисловим групам за мінімальну ціну за попередньою домовленістю".

"І як назбирати таку велику суму - 21 млрд грн - я не знаю. Тим більше, що навіть якщо восени почнеться велика приватизація і будуть відбуватися аукціони, то всі гроші не надійдуть у 2018 році - надійдуть тільки перші внески, а велика частина прийде вже в 2019 році, а то і в 2020-му", - уточнив економіст.

При цьому він додав, що із запланованих 17 млрд грн від приватизації в 2015 році держава отримала всього кілька сот мільйонів. Ця ж ситуація повторилася в 2016 році.

У 2017 році результат приватизації покращився - 3,5 млрд грн вдалося виручити, завдяки продажу трьох обленерго. Нагадаємо, приватизація залишається однією з головних вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) до України. Влада розглядає її як засіб перекрити чорну діру, де 5-10 млрд доларів ходить по корупційних каналах.

Читайте АСН в Google News