Тиснуть кредитори: подорожчання газу для населення призведе до стрибка інфляції - економіст

14.05.2018, 15:59

Підвищення вартості газу для населення на 60% під тиском зовнішніх кредиторів і НАК "Нафтогаз" призведе до чергового стрибка інфляції в Україні. Таку думку висловив директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Ми знаємо, що є жорстка вимога Міжнародного валютного фонду збільшити ціни на газ, і це може стати досить серйозним драйвером для інфляції", - зазначив експерт. За його словами, ціна на газ для населення, згідно з домовленістю української влади та міжнародних донорів, мала вирости в кінці опалювального сезону - ще в квітні 2018 року. Однак уряд продовжив переговори до червня.

При цьому він додав, що НАК "Нафтогаз", подаючи фінансовий план уряду, спрогнозував подорожчання ціни на газ для населення на 60%. Таким чином, на уряд, які противиться підвищенню напередодні виборів, тиснуть і кредитори, і український монополіст.

"Як наслідок, це призведе до відчутних інфляційних процесів", - підсумував Пендзін. Нагадаємо, основні продукти харчування є в п'ять разів менш доступними українцям в порівнянні з жителями Євросоюзу. Таку думку висловив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

Читайте АСН в Google News