Продукти харчування, які не можна змішувати в жодному разі

14.05.2021, 06:32

Людям відомо, що деякі продукти не слід вживати одночасно або навіть окремо, але через короткий проміжок часу. У кращому випадку, організм тоді отримає набагато менше корисних речовин, ніж у нього могло б надійти, а в гіршому - будуть серйозні проблеми з травленням. Але далеко не всі знають, які продукти несумісні, і тому мимоволі завдають шкоди своєму організму неправильним харчуванням.

У багатьох народів дуже популярним гарніром до м'яса або риби вважається картопля. Наприклад, в Україні картопляне пюре часто подають до котлет, гуляшу, відбивних, а в Великій Британії - найпоширеніша «швидка їжа» - це смажена риба з обсмаженими скибочками картоплі.

Однак ці продукти не слід приймати в їжу разом. Справа в тому, що білкова їжа (тобто м'ясо, риба, птиця) засвоюється організмом досить тривалий час. Картопля ж, що містить багато крохмалю, перетравлюється дуже швидко. В результаті одночасне вживання цих продуктів створить підвищене навантаження на шлунково-кишковий тракт, посилить газоутворення і погіршить травлення. Також не варто обсмажувати картоплю на рослинній олії, для її приготування краще використовувати топлене масло.

Солодкі фрукти (тобто дині, персики, банани, інжир, солодкі сорти винограду, яблук, груш) зазвичай подають в кінці обіду в якості смачного десерту. Тим самим, погіршуючи засвоєння вже з'їденої їжі, особливо, білкової.

Необхідно твердо запам'ятати, що солодкі фрукти не поєднуються практично ні з яким іншим різновидом продуктів. Щоб організм отримав користь, їх слід вживати натщесерце або у вигляді перекусу. В крайньому випадку, не менше ніж через 1-1,5 години після прийому їжі.

А ось кисло-солодкі (тим більше, кислі) фрукти, такі, як грейпфрути, ківі, лимони, ананаси, добре поєднуються з деякими видами білкової їжі, наприклад, сиром, горіхами. Однак з будь-якими продуктами, що містять крохмаль, вони поєднуються погано.

Хлібобулочні та макаронні вироби погано поєднуються з продуктами, які містять багато білка, особливо тваринного походження. Тому ще одне дуже популярне у блюдо - м'ясо з макаронами, на жаль, приносить більше шкоди організму, ніж користі. Як гарнір до м'яса набагато корисніше використовувати свіжі або тушковані овочі.

Молоко погано поєднується з іншими продуктами, тому його слід вживати окремо, незважаючи на широко поширене упередження про користь молочних каш, особливо для дітей. Особливо не варто вживати молоко з огірками, фруктами, жирною їжею, так як це може спровокувати нетравлення шлунка.

Також варто утриматися від одночасного прийому грибів та гірчиці, курятини та кисломолочних продуктів, риби та яєць. До того ж організм людей індивідуальний, якщо одна людина може вживати солону рибу, запиваючи молоком, то в іншої таке поєднання продуктів викличе діарею.

Читайте АСН в Google News