Що робити, якщо ваш партнер - песиміст і зануда

13.05.2021, 15:31

У парі оптиміст - песиміст дуже часто заразливий приклад останнього. Згодом навіть найстійкіша позитивна людина піддається впливу песиміста, тому що починає бачити в його словах новий зміст. Часто песиміст орудує наступними фразами: «Перестань витати в хмарах», «Будь серйозніше», «Життя - не розвага», «Потрібно бути готовим до невдач» і т. П. Коли ж ви стикаєтеся з перешкодою, яку не можете подолати, будьте впевнені, що почуєте від негативно налаштованого партнера наступну фразу: «Я ж казав, що так і станеться, треба було мене слухати».

І ось ви стоїте, похнюпивши голову, і, непомітно для себе, починаєте вірити в те, що життя - не цукор, а боротьба, важка, нещадна і відчайдушна, і до неї треба готуватися. А для цього потрібно, за порадою партнера, відмовитися від рожевих окулярів. Негативні думки затягують вас, як болото, і ви вже не можете думати позитивно ...

Стоп! Хто сказав, що філософія песиміста - єдино вірна з існуючих?

Подивитися на світ очима песиміста
Негативно налаштований партнер нібито відкрив вам очі на життя? Або більше того - підтвердив ваші глибоко заховані страхи реальними прикладами? Дійсно, вміння підготуватися до труднощів в ряді випадків корисно. Однак воно ж може послужити погану службу, особливо якщо песиміст надмірно захоплюється таким мисленням.

Часто такий партнер відмовляється гуляти, якщо можна посидіти вдома, скептично ставиться до вашого оптимізму й ініціативи, зі співчуттям і сумом дивиться на вас, коли у вас з'являється нове захоплення, на яке ви витрачаєте багато часу і сил. Усією своєю поведінкою, всіма діями він говорить вам «ні», а життя, як на зло, підтверджує, що він має рацію. Але чи завжди?

Для початку спробуйте зрозуміти, що ви насправді отримали, піддавшись впливу негативних думок партнера:
1. Відсутність ініціативи і мотивації.
2. Поганий настрій без причини.
3. Нав'язливі думки.
4. Можливе зниження лібідо.
5. Відсутність інтересів і хобі, пов'язаних із саморозвитком.
6. Погіршення відносин із родичами і друзями.
7. Зниження рівня самооцінки.

Ніхто не сперечається, що песимісти у низці випадків мають рацію. Але чи знаєте ви, у чому їхня помилка? У невмінні дивитися на життя об'єктивно, тому що негативні ситуації трапляються так само часто, як і позитивні. Ось чому бути оптимістом вигідніше: нехай ви не підготовлені морально до невдач, зате ви з радістю приймаєте новий досвід і швидше засвоюєте його, чи не засмучуючись через дрібниці.

Життя з песимістом
Песиміст, ймовірно, пережив одного разу неприємний досвід (можливо, не один), який згодом похитнув його довіру до людей і світу. Тепер він бачить життя в спотвореному світлі: йому здається, що неприємні випадковості зовсім не випадкові, а удача і везіння - дивні і випадкові супутники життя, які обходять його стороною. У певному сенсі він відчуває себе мучеником і навіть отримує незвичайне задоволення від того, що виявляється прав. Чи можна ужитися з песимістом, залишаючись при цьому оптимістом?

1. Не давайте песимісту затягнути вас в болото. Вислухайте його претензії, а собі скажіть: «Це ще не означає, що він має рацію». Женіть геть будь-які негативні думки, які найчастіше виявляються просто нереальними і награним побоюваннями.
2. Спонукайте його приймати рішення. Песиміст любить зручно влаштовуватися в кріслі і розмірковувати про сенс буття, критикувати і відверто нити. Така поведінка нікуди не годиться: вимагайте, щоб він не оплакував ситуацію, а шукав реальний вихід.
3. Покажіть йому, що не у всіх випадках він виявлявся правий. Звичайно, переконати таку людину дуже складно, але це не потрібно - достатньо надати альтернативне бачення ситуації. Можливо, з часом песиміст стане більш об'єктивно реагувати на події.

Читайте АСН в Google News