У космосі зафіксовано сигнал від невідомого джерела

17.04.2018, 19:55

Американські вчені вивчили спектр космічного рентгенівського випромінювання і виявили емісійну лінію на рівні 3,5 кеВ. Це вказує на існування невідомого джерела випромінювання.

Емісійною лінією називають посилення інтенсивності випромінювання в певній області спектра. Зазвичай інтенсивність випромінювання зменшується з частотою останнього, але іноді вона стає більшою або, навпаки, послаблюється (в останньому випадку мова йде про лінії поглинання).

Це пов'язано з переходом атомів, іонів і молекул на інші енергетичні рівні, в результаті чого випромінювання виділяється або поглинається. Однак природа емісійної лінії 3,5 кеВ ще не встановлена, тому що їй не відповідає жоден з відомих викидів фотонів.

Випромінювання було зафіксовано відразу декількома космічними телескопами - NuSTAR, XMM-Newton, Chandra і Suzaku.

На думку вчених, це результат розпаду стерильних нейтрино-гіпотетичних частинок, які є одними з головних «кандидатів» на роль темної матерії. Якщо дані будуть підтверджені (а статистична помилка не виключається), це може означати, що Чумацький шлях оточений міхуром, що складається з темної матерії.

Читайте АСН в Google News