Розвідка Великої Британії: Росія тестувала отруту на дверних ручках в Солсбері

13.04.2018, 20:42

Росія проводила випробування з нанесенням нервово-паралітичної речовини на дверні ручки задовго до отруєння Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері.

Про це йдеться в листі радника британського прем'єра з питань нацбезпеки Марка Седвілла на адресу генсека НАТО Йенса Столтенберга.

Седвілл в своєму листі заявляє, що речовина «Новачок» була розроблена на російському дослідницькому об'єкті в місті Шихані в рамках програми наступального хімічної зброї з кодовою назвою «Фоліант».

«Протягом 2000-х років Росія почала програму випробування способів доставки хімічних речовин, а також підготовку персоналу спеціальних підрозділів по використанню цієї зброї. Надалі програма включала вивчення методів застосування нервово-паралітичних речовин, включаючи нанесення на ручки дверей», - йдеться в листі.

Седвілл зазначає, що протягом останнього десятиліття Росія виробляла і накопичувала невеликі кількості речовин серії «Новачок».

«Російська програма хімічної зброї тривала після розпаду Радянського Союзу. До 1993 року, коли Росія підписала конвенцію з хімічної зброї (CWC), цілком ймовірно, що деякі речовини типу «Новачок» пройшли випробування і були дозволені для використання російськими військовими », - йдеться в листі.

Седвілл також повідомляє, що російські спецслужби шпигували за Скрипалем і його дочкою мінімум 5 років.

Прем'єр-міністр Британії Тереза ​​Мей заявила, що Сергій Скрипаль і його дочка були отруєні військовою нервово-паралітичною речовиною з групи «Новачок», розробленою Радянським Союзом в 1970-х і 80-х роках.

Пізніше стало відомо, що «Новачок» був застосований в формі прозорого гелю без запаху. Його нанесли на ручку вхідних дверей будинку Скрипаля вранці 4 березня.

Читайте АСН в Google News