Україна буде домовлятися з Данією про блокування "Північного потоку-2" - Гопко

12.04.2018, 11:56

Відмова Данії від будівництва "Північного потоку-2" дозволить Україні примусити російський "Газпром" до укладення нового контракту на транзит газу через українську територію. Таку думку висловила голова комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко на прес-конференції в Києві, передав кореспондент ASN.

"Якщо Данія не дасть своєї згоди на подальше будівництво Північного потоку-2, то у Росії, звичайно, є можливості будувати в обхід, але це буде надзвичайно дорого і затратно, плюс буде не на часі", - зазначила експерт. За її словами, час надзвичайно важливий для РФ, оскільки нинішній контракт щодо транзиту газу з Україною закінчується в кінці 2019 року, після чого Москва змушена буде йти на продовження контракту.

При цьому Гопко додала, що найближчим часом відбудеться одна з сесій ОБСЄ у Копенгагені, яку українська делегація також може використовувати для просування своєї позиції в ЄС. Нагадаємо, згідно з думкою експертів, до 2020 року "Газпром" може залишити Україну взагалі без транзиту, оскільки потужностей для транзиту газу в ЄС в обхід України після завершення будівництва Північного потоку-2 у нього вистачить з лишком.

Читайте АСН в Google News