Близько 5 млрд дол. на рік: гастарбайтери залишаються найбільшим інвестором в Україні

27.03.2018, 20:30

Реальний розмір інвестицій в українську економіку з боку трудових мігрантів вдвічі перевищує офіційний показник. Таку думку висловив керівник Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"61% заробітчан кажуть, що ніколи не пересилали гроші додому", - зазначив експерт. За його словами, фактично йдеться про те, що близько 60% трудових мігрантів з України нелегально провозять гроші в країну.

Відповідно, можна стверджувати, що реальний показник інвестицій в українську економіку з боку трудових мігрантів щонайменше удвічі вище офіційного. При цьому він додав, що, згідно з тим же опитуванням, трудові мігранти повідомили, що витрачають на себе в Польщі близько 500 злотих на місяць.

При середній зарплаті в 2-2,5 тис. злотих, мігранти відвозять додому не менше 1,5 тис. злотих. Нагадаємо, в Польщі була відкрита інформаційна лінія для трудових мігрантів з України. Нацбанк встановив, що в 2017 році з Польщі в Україну заробітчани перерахували $3,123 млрд, при цьому обсяг прямих іноземних інвестицій у 2017 році склав $2,3 млрд. У цілому за три останні роки українці перевели в країну $23,8 млрд.

Читайте АСН в Google News