Росія залишається головним торговельним партнером України всупереч агресії - економіст

26.03.2018, 17:14

Всупереч агресії, Росія залишається найбільшим ринком збуту української продукції в світі. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"З одного боку, Росія веде досить агресивну політику щодо України, з іншого боку - вона поки залишається головним торговим партнером і з експорту, і з імпорту", - зазначив експерт. За його словами, згідно з даними зовнішньої торгівлі України, Росія залишається на першому місці за обсягами споживання українського експорту.

На другому місці - Польща. При цьому він додав, що розрив у показниках між першим і другим місцем досить великий, тому ЄС ще не скоро витіснить Росію за обсягами експортної продукції в статистичних даних України, навіть якщо станеться падіння експорту в РФ. Як нагадав економіст 2017 рік продемонстрував 10% зростання експорту в РФ.

Зокрема, за даними експерта, збільшення показника відбулося за статтею "вироби з металу". У той же час, за словами Охріменка, за останні кілька років Україна повністю втратила можливість експортувати в РФ готові продукти харчування.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України розірвав програму економічного співробітництва з Росією на 2011-2020 роки. Міжурядовий документ, підписаний 7 липня 2011 року в Москві, передбачав розвиток співпраці двох країн в економіці, торгівлі, транспортній, курортно-рекреаційній, соціально-гуманітарній, прикордонній та інших сферах.

Читайте АСН в Google News