Призначення Денисової ставить під загрозу існування офісу омбудсмена в Україні - правозахисник

16.03.2018, 19:15

Призначення Людмили Денисової уповноваженої з прав людини з численними порушеннями і в результаті "політичного договорняка" ставить під загрозу існування і результати попередньої роботи офісу омбудсмена в Україні. Таку думку висловила глава Центру інформації про права людини Тетяна Печончик на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Вчора з порушенням термінів висунення кандидатів, з порушенням і конфліктом норм відбулося це голосування. Сталося порушення на порушенні. Стався абсолютно політизований процес, результатом якого стало те, що омбудсменом була обрана Людмила Денисова", - зазначила експерт.

За її словами, конфлікт норм законодавства полягав в тому, що закон про омбудсмена передбачає таємне голосування і захист кандидатів від політичного тиску, а закон про регламент дозволив відкрите голосування, що і було проведено. Крім того, правозахисник згадала зафіксовані під час голосування факти "кнопкодавства", що дискредитує все голосування і призначення Денисової.

"Це свідчить про чергові виклики, з якими нам доведеться працювати. І зараз нам потрібно буде багато зусиль витрачати на те, щоб ті досягнення, які були напрацьовані протягом 5 років, не були втрачені і щоб робота цієї інституції продовжилася", - додала при цьому Печончик.

Нагадаємо, вчора, 15 березня, парламент проголосував за те, щоб народний депутат від Народного фронту Людмила Денисова стала уповноваженим з прав людини від Верховної Ради. Її призначення підтримало 280 депутатів.

Кандидатуру Денисової погодили в коаліції ще з весни минулого року, але тоді не вистачало голосів для її затвердження. Нинішнє ж призначення стало можливим, завдяки тій же угоді між БПП і Народним фронтом, що передбачила голосування за призначенням Якова Смолія главою Нацбанку і людей на ще кілька постів в Рахунковій палаті.

На посаду омбудсмена також претендував депутат від БПП Сергій Алексєєв, але він зняв свою кандидатуру. Третім кандидатом був відомий адвокат Андрій Мамалига.

Читайте АСН в Google News