У польський Меморіал орлят на Личаківському кладовищі у Львові кинули гранату

14.03.2018, 11:17

У Львові кинули вибухівку на Личаківському кладовищі, біля польського Меморіалу орлят. Хто це зробив, поки що невідомо, повідомив на своїй сторінці в соцмережі депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич.

"13.03.2018 о 21:50 вул. Мечникова, Личаківський цвинтар, зі слів свідків, вибухнув невідомий предмет, кинули метрів з 20 до поховання польських орлят, поки на місці поліція пожежна і вибухотехніки", - написав Зінкевич, додавши фото.

На фото видно, що ніякої шкоди вибух не завдав. Від вибуху утворилося невелике заглиблення, близько 30 см діаметром. Пізніше Департамент з питань цивільного захисту Львівської ОДА заявив, що, найімовірніше, вибухнула граната.

Нагадаємо, раніше ASN розповідала, що МЗС України вручив ноту протесту послу Республіки Польща в Україні Яну Пєкло за бажання польської сторони розмістити на сторінках нового паспорта зображення Меморіалу орлят у Львові.

"Україна розглядає такі наміри як недружній крок, який негативно впливає на розвиток стратегічного українсько-польського партнерства", - йдеться в заяві МЗС.

Меморіал львівських орлят - це польський військовий меморіал, розташований у Львові на території Личаківського цвинтаря. Полеглі «Львівські орлята», учасники боїв проти ЗУНР (1918-1919) і проти більшовиків (1920), були поховані на «Кладовищі захисників Львова».

Однак існування цього меморіалу давно є предметом політичних непорозумінь - так свого часу обурення української сторони викликав напис про «загиблих у боях за Польщу», а також зображення коронації «Меча Щербця» - символу польської військової слави, щербини на котрому, згідно з польською легендою , є слідами удару об Золоті ворота в Києві.

Читайте АСН в Google News