Депопуляція в Україні: скоро нас замінять азіати і вихідці з Африки - експерт

28.02.2018, 11:57

Депопуляція населення в Україні триватиме, яких би зусиль для її припинення не докладала держава, однак є велика ймовірність того, що українців в країні будуть замінювати вихідці з Середньої Азії і Африки. Таку думку висловила директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Що б ми не робили, депопуляція триватиме - ця тенденція простежується ще з 1960 років. Єдине, чого ми можемо домогтися, - це позитивне сальдо міграції. Але до нас не приїдуть білоруси, до нас не приїдуть ті ж поляки - їдуть із бідних африканських і азіатських країн", - зазначила експерт.

За її словами, масова імміграція представників цих етносів в Україну спровокує безліч проблем - включаючи міжетнічні та міжрелігійні конфлікти. При цьому вона додала, що найнебезпечнішим для демографічної ситуації в Україні є відтік молоді за кордон.

Так, якщо молоді люди їдуть за кордон на навчання, вони вже навряд чи повертаються в країну. Також демограф уточнила, що зупинити еміграцію в Україні можна підвищенням заробітної плати і переходом до прогресивної шкали оподаткування.

Нагадаємо, згідно зі звітом НБУ, відтік українців до Польщі в найближчі роки, швидше за все, посилиться. У НБУ також вказали на додатковий ризик активізації міграції, яким є зростання числа українських студентів, які здобувають освіту за кордоном. Згідно з даними Центробанку, в минулому році українці найчастіше залишали країну заради заробітків на території Польщі, Росії, Італії та Чехії.

Читайте АСН в Google News