Світ на порозі нової "холодної війни", де Росія - головна загроза - Горбулін

23.02.2018, 12:15

Світ на порозі нової "холодної війни", де Росія - головна загроза. Про це на Балтійсько-Чорноморському форумі заявив директор Інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, передає кореспондент ASN.

"Ми не можемо закривати очі на те, що світ практично наблизився до того, що називається "холодною війною". А значить, нас чекає нове загострення ситуації в сфері безпеки. І підвищення ризиків виникнення військового конфлікту. Зокрема глобального", - заявив він .

Об'єктивно, з його слів, найбільша загроза сьогодні виходить з Росії, яка використовує методи гібридної війни.

"Її діяльність, пов'язана зі збільшенням витрат на оборону, формування нових дивізій на кордонах наших країн, нарощування військової інфраструктури - все це веде до мілітаризації акваторії Чорного та Балтійського морів. Як наслідок відбувається стрімке зростання витрат на оборону у всіх країнах регіону. Розвертаються нові військові контингенти і системи озброєння. Ми постійно повинні пам'ятати, стикаючись з російською загрозою, що перебуваємо в ролі прикордоння між цивілізованим світом і реваншистським, імперіалістським. Ця роль нам випадає не вперше. Дефіцит безпеки країн Центральної Європи спостерігається щонайменше  з 18 ст. І народи регіону  до цього часу наполегливо шукають шлях безпеки", - сказав він.

Горбулін зазначив, що всі без особливої ​​наївної романтики повинні розуміти, наскільки ненадійним виявився Будапештський меморандум. "У залі є дві людини, які були в Будапешті... А результат всім відомий", - підкреслив він.

Читайте АСН в Google News