Лікарі не мають навіть нормативних актів для реалізації медреформи: МОЗ дав їм лише рекомендації - експерт

22.02.2018, 15:50

Замість нормативних актів для реорганізації і реформування медичних установ МОЗ надало лікарям тільки методичні рекомендації. Таку думку висловила керівник юридичної служби Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Ольга Скорина на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"На сьогодні ми маємо кілька нормативно-правових актів, під які мали розроблятися додаткові підзаконні нормативно-правові акти", - зазначила експерт. За її словами, частина з необхідних нормативно-правових актів мала бути розроблена на початку 2018 року, проте на сьогодні така робота не ведеться.

Так, існують лише методичні рекомендації, які не є законодавчою базою для розвитку медустанов. При цьому Скорина додала, що так само йдуть справи і з заявленою ініціативою щодо переведення медиків на контрактну форму роботи.

"Поки це тільки гасла, бо фактично немає документів, які допомогли б нам зорієнтуватися, що зміниться. Крім розмов, на сьогодні нічого немає", - додала юрист. Як пояснила експерт, працівники медичної сфери опинилися в такій ситуації, коли вони начебто повинні щось робити, а що саме і як - ніхто не знає.

Нагадаємо, в процесі реалізації медичної реформи перелік безкоштовних послуг у лікарнях скорочуватиметься. Таку думку висловив голова Вільної профспілки медичних працівників України Олег Панасенко.

Читайте АСН в Google News