Північний потік-2 насправді ніяк не загрожує українській ГТС. Експерт пояснив чому

19.02.2018, 20:25

Запуск чергового маршруту транспортування газу в Європу в обхід України "Північний потік-2" не загрожує українським інтересам, пов'язаним з вітчизняною газотранспортною системою (ГТС). Таку думку висловив директор спеціальних проектів Науково технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"У нас чомусь зараз йдеться про небезпеку для України Північного потоку-2, хоча Північний потік-2 несе найбільшу загрозу не Україні, а Польщі. А ось будь-які потоки, які йдуть у південному напрямку позбавляють Україну тієї конкурентної переваги, яку вона до цього часу має", - зазначив експерт.

За його словами, через Україну йде найкоротший маршрут для транспортування природного газу в південні країни Європи - в Італію і всі країни, які є на шляху до неї. Операторам цих країн не вигідно робити закупівлі газу через Північний потік-2.

При цьому Г. Рябцев додав, що в разі будівництва газопроводу в обхід України з південної сторони українська ГТС втратить свою перспективу в повному обсязі, оскільки той стане найкоротшим шляхом доставки енергоресурсу. Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» має намір закуповувати російський газ у ВАТ «Газпром» вже в березні 2018 року. Про це повідомив глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

Читайте АСН в Google News