Один з найулюбленіших фруктів українців рекордно подорожчав

22.01.2018, 16:35

Один з найулюбленіших екзотичних фруктів жителів України рекордно виріс у ціні. Про це повідомляє "АПК-інформ" з посиланням на дані власного моніторингу цін.

Згідно з даними моніторингу, тільки з початку минулого тижня продукт подорожчав в Україні приблизно на 6-9%. Трейдери вже ведуть відвантаження цього фрукта великим оптом по 35-38 грн/кг, тоді як ще тиждень тому максимальні ціни на банани не перевищували 36 грн/кг.

Як пояснили гравці ринку, зростання цін на найулюбленіший заморський фрукт обумовлене зростанням курсу долара, а також скороченням поставок банана, що пов'язано з падінням виробництва в усьому світі. Так, збір від продажу бананів у нинішньому сезоні в основних країнах-експортерах скоротився на 18-20% у зв'язку з поганими погодними умовами - зокрема похмурою холодною погодою.

На сьогодні кілограм бананів коштує в 1,7-1,8 разу дорожче, ніж у другій половині січня 2017 року. За даними "Інфо-Шувар", ціни на цитрусові після Нового року демонструють зниження навіть в умовах девальвації гривні, яблука поки також не подорожчали, хоча, згідно з прогнозами, їх виробництво теж буде скорочуватися в країнах Європи.

Щорічно Україна імпортує 200-230 тис. т бананів, 90% якого країна закуповує в Еквадорі. Максимальний попит українців на банани традиційно припадає на початок весни, найвищі ціни на фрукт фіксуються в березні-квітні. Нагадаємо, як повідомляла ASN, з набранням чинності в Україні заборони на використання при виробництві молока другого ґатунку продукт стане мінімум на 50% дорожче.

Читайте АСН в Google News