У лютому аналітики прогнозують значне подорожчання молока

18.01.2018, 18:40

З другої половини лютого в Україні очікується значне подорожчання молока. Такий прогноз озвучила аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко, передав кореспондент ASN.

"Наразі закупівельна ціна на сорт екстра продовжила низхідний тренд. Сорт екстра опустився в ціні на 10 копійок - до 10,03 грн/кг з урахуванням ПДВ. Однак розвиток світового ринку штовхає ціни на молочні продукти вгору", - зазначила експерт.

За її словами, крім того, запаси масла в Європі практично вичерпані, падають вони і в США, що буде стимулювати попит на цей продукт у всьому світі, а значить, приводити до зростання цін, як мінімум, до кінця лютого. Також експерти очікують зростання світового імпорту молочних продуктів з боку Китаю і країн, які залежать від цін на нафту.

"З огляду на такий розвиток ситуації і той факт, що світові тенденції доходять до України із затримкою в кілька тижнів, то варто очікувати, що стабілізація закупівельних цін на молоко стане можливою вже в другій половині лютого. Додатковий фактор росту цін визначити сезонний дефіцит молока на ринку в той період", - додала аналітик.

При цьому вона нагадала, що в першій декаді січня закупівельні ціни на молоко в Україні продовжили спадний тренд і продемонстрували свою повну залежність від експорту. Нагадаємо, як повідомляла раніше ASN, молокопереробні заводи з нового року різко знизили закупівельну вартість літра молока в підсобних господарствах.

Читайте АСН в Google News