Астероїд із сусідньої сонячної системи має «металеве пальто» - вчені

19.12.2017, 15:06

Астероїд Оумуамуа має металеве «пальто» з органічних матеріалів, які не дають йому танути. Про це передає Yahoo.com.

Астрономи припускали, що міжзоряні тіла на зразок комет зроблені з льоду. Однак Оумуамуа не відкинув «хвоста» як у комети, з розплавленого льоду і пилу, коли наблизився до сонця у вересні 2017 року. Це дало підстави говорити, що у нього немає льоду на поверхні.

Після цього вчені почали заперечувати «кометну природу» Оумуамуа. В ході досліджень з'ясувалося, що об'єкт має півметрове покриття з органічних металів, яке могло захистити його водно-льодову структуру від випаровування при наближенні до Сонця.

Є припущення, що астероїд міг подорожувати в космічному просторі роками, поки не досяг нашої Сонячної системи із запаморочливою швидкістю 95 тисяч км/год. Сигналів Оумуамуа не подає. Його вперше помітили біля орбіти Меркурія.

Один з дослідників Оумуамуа, вчений з Королівського університету Белфаста Алан Фіцсіммонс розповів, що «пальто», яким покритий об'єкт, складається з вуглецевих з'єднань, щось між вугільним пилом і графітом. Астероїд має кам'яну поверхню, червонуватий відтінок і довгасту форму. Його довжина близько 400 м, а ширина майже в 10 разів більше.

Читайте АСН в Google News