Венеціанська комісія підтримає Україну в суперечці з Угорщиною щодо закону про освіту

08.12.2017, 13:49

Венеціанська комісія, яка регулює відповідність законів європейським стандартам і цінностям, швидше за все підтримає Україну з новим законом «Про освіту». Про це передає Укрінформ.

Відзначається, що в п'ятницю, 8 грудня, український закон розглянуть на пленарному засіданні Венеціанської комісії. Також буде дано висновок за цим законом. «Повний текст висновку буде представлений пізніше, сьогодні очікуємо публікації основних положень», - повідомило джерело.

Уточнюється, що вимоги Угорщини, швидше за все, будуть відхилені. У комісії підтвердили, що Україна не тільки може, а й повинна просувати краще знання державної мови всіма громадянами - зокрема тими, хто належить до національних меншин.

Відзначається, що стаття 7 закону, що визначає мову навчання, не буде розкритикована. Комісія не вимагатиме її викреслювання, однак відзначить те, що ухвалено її було без консультацій і в останній момент. У комісії взяли до уваги роз'яснення міністра освіти Лілії Гриневич.

Нагадаємо, 25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про освіту». Законом вводиться 12-річна середня освіта, мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова - українська. 28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

Читайте АСН в Google News