Закон "Про житлово-комунальні послуги" насправді не надає українцям вибору постачальника послуг

07.12.2017, 18:15

Дерегуляція ринку послуг житлово-комунального господарства (ЖКГ) так і залишиться на папері, оскільки реалізувати її на практиці в умовах дії природних монополій неможливо. Таку думку висловив директор Інституту міста Олександр Сергієнко на прес-конференції, передав кореспондент ASN.

"Це ще один ланцюг, яким хочуть прикувати жителів багатоквартирних будинків до ще одного домового колгоспу. Ніякої дерегуляції, ніякої демонополізації в цьому законі немає - є якісь гасла і декларації, написані для грантодавців з Заходу", - зазначив експерт.

За його словами, жодна демонополізація на ринку ЖКГ неможлива, оскільки більшість підприємств, що  надають комунальні послуги населенню, є природними монополіями, і вибору у споживачів на цьому ринку бути не може фізично.

При цьому Сергієнко пояснив, що в Києві тепло в багатоквартирні будинки поставляють "Київенерго" і Дарницька ТЕЦ, причому вони суворо поділили територію, і жодна з них не постачає тепло туди, де працює інша, не залишаючи споживачеві вибору.

Нагадаємо, 5 грудня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про житлово-комунальні послуги", який, як передбачається, буде сприяти демонополізації і дерегуляції в сфері житлово-комунальних послуг, підвищенню їх якості, забезпеченню контролю над їх здійсненням, оновленню житлового фонду та підвищенню ефективності його управління.

Читайте АСН в Google News