Це катастрофа: експерт назвав реальне зростання зарплат в Україні

29.11.2017, 13:24

Реальне зростання заробітних плат в Україні, з поправкою на зростання цін на споживчі товари, ледь досягає 2%. Таку думку висловив голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко в коментарі кореспонденту ASN.

"Коли ми говоримо про зростання заробітної плати на 35% (в Києві. - Ред.), давайте подивимося, на скільки виросли такі комбіновані показники зростання наших витрат, як" індекс олів'є ", наприклад, - на 26%, якщо з вареною ковбасою і близько 30% - якщо додати туди м'ясо. "Індекс борщу" тільки з початку поточного року зріс на 33%. 35% зростання зарплат мінус 33% зростання цін, і ми отримаємо 2% реального зростання зарплат", - зазначив експерт.

За його словами, реальний показник збільшення розміру середньої зарплати аналогічний росту ВВП в поточному році - 2%. "У нас заробітна плата зростає, але вона не така, про яку ми можемо говорити", - підкреслив економіст. При цьому Дорошенко додав, що в цілому ряді областей країни сьогодні практично припинилося зростання зарплат через повну відсутність інвестицій.

Нагадаємо, згідно з повідомленням Державної служби статистики України, реальна заробітна плата в Україні в жовтні 2017 року порівняно з жовтнем 2016 збільшилася на 19,9%. Водночас експерти говорять, що вона росте лише за рахунок збільшення окладів високопоставлених чиновників.

Читайте АСН в Google News