Після нового року овочі в Україні дорожчатимуть

28.11.2017, 11:59

До кінця поточного року вартість українських овочів буде знижуватися, тоді як з січня почнеться повільне подорожчання в зв'язку з підвищенням витрат на зберігання. Таку думку висловив експерт інформаційно дискусійного клубу Олег Пензін у коментарі кореспонденту ASN.

"Ціни на овочі, які містяться у сховищі, збільшуватимуться в залежності від вартості зберігання - зарплати персоналу, оплати опалення тощо, крім того, у нас досить великі відходи в зв'язку з неякісним зберіганням, а тому ціни на овочі будуть рости десь з січня місяця. Незначно, але будуть", - зазначив експерт.

За його словами, з початку поточного року овочі подорожчали приблизно на 30%, а в порівнянні з груднем минулого року ціни пішли вниз. При цьому Пензін додав, що тенденція поступового здешевлення українських овочів продовжиться до кінця поточного року. Нагадаємо, в поточному році в Україні спостерігалося рекордне подорожчання продуктів.

Особливо різкий стрибок вартості демонстрували м'ясні продукти, зокрема в червні-липні, коли вони дорожчали майже на 5% щомісяця. Всього станом на жовтень 2017 року м'ясо та м'ясопродукти подорожчали на 29,2% в порівнянні з груднем 2016 року. Молочна продукція активно дорожчала з серпня, додавши до жовтня 10,1%. З грудня 2016 по жовтень 2017 року загальний ріст цін на "молочку" склав 12,4%. Найменше зросла річна ціна на яйця, хоча вартість протягом року також істотно коливалася.

Читайте АСН в Google News