Екс-головного лікаря психіатричної лікарні в Сумській області судитимуть за смерть пацієнтів

22.11.2017, 15:49

У Сумській області колишнього головлікаря психлікарні Лілію Неофітну судитимуть за смерть від тортур 4 пацієнтів. Про це повідомили в прес-службі прокуратури області.

Лікарю загрожує 8 років в'язниці, прокуратура вже направила в суд обвинувальний акт. Неофітній інкримінують залишення в небезпеці і тортурах холодом пацієнтів установи, а також підбурювання колег до протиправних дій.

Фахівці провели ексгумацію 7 тіл померлих пацієнтів. Згідно з висновками судово-медичних експертиз, у психлікарні підробили документи про смерть, причиною смерті п'яти пацієнтів стала гостра гнійна пневмонія. Пізніше правоохоронці з'ясували, що з листопада 2016 по січень 2017 року у відділеннях лікарні, де перебували померлі пацієнти, температура була неприпустимо низькою (від +10 до +18 градусів при встановленій нормі - +20 градусів).

«Головний лікар ставилася до пацієнтів лікарні як до неповноцінних членів суспільства», - відзначають у прокуратурі. У зазначений період на лікуванні в установі перебувало 453 людини, які страждали від холоду, смерть чотирьох з них пов'язана з порушенням температурного режиму в лікарні.

Для того, щоб приховати свій злочин, головлікар змусила лікаря-патологоанатома внести в офіційні документи неправдиві відомості про причини смерті пацієнтів. Дії колишнього керівника установи кваліфіковані за ч. 1 ст. 127, ч. 3 ст. 135 і ч. 4 ст. 27 ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу (катування, підбурювання до дачі посадовою особою завідомо неправдивих офіційних документів). Обвинуваченим загрожує від 3 до 8 років позбавлення волі.

Читайте АСН в Google News