Тепер комунальники зможуть відключати окремих споживачів і будинки від мереж

10.11.2017, 15:58

З ухваленням закону про житлово-комунальні послуги постачальники отримують право відключати окремих споживачів і будинки від мережі після звичайного повідомлення про заборгованість, що накопичилася. Про це 10 листопада під час прес-конференції заявив експерт з соціальних питань Андрій Павловський, передає кореспондент ASN.

«Якщо раніше потрібно було навіть рішення суду, щоб відключити будинок або окремого споживча, то тепер достатньо монополісту направити вам письмове повідомлення про вашу заборгованість. Якщо протягом 30 днів вона не оплачена, просто приходять і механічно від'єднують від мережі», - уточнив він.

Крім цього, цим законом в односторонньому порядку вводиться пеня для споживачів. Вона становитиме 0,1% від суми боргу за кожен день прострочення. У разі несвоєчасної сплати сума боргу може збільшуватися до 0,3% в місяць або 3,6% на рік.

«Однак я не думаю, що ця пеня вирішить проблеми заборгованості населення, тим більше що вона з початком так званих реформ збільшилася втричі. Але для громадян певні проблеми будуть виникати, тому що за несплату цієї пені вже буде наступати майнова відповідальність, тим більше що в Цивільному кодексі передбачено право забирати майно, аж до квартири, за ці комунальні борги», - зазначив експерт.

На думку Павловського, закон про житлово-комунальні послуги обмежує права споживачів і підсилює їх залежність від постачальника послуг. Нагадаємо, 9 листопада Верховна Рада України ухвалила законопроект 1581-д про житлово-комунальні послуги. Таке рішення підтримали 262 народних депутати.

Читайте АСН в Google News