Вперше знайдено «безсмертну» зірку, що не згасає

10.11.2017, 02:27

Астрономи вперше знайшли «безсмертну» наднову, яка пережила вже кілька вибухів і відмовляється загасати. Про це пише журнал Nature.

Як відомо, після спалаху зірка поступово згасає, а на її місці утворюється нейтронна зірка або чорна діра. Однак недавно була знайдена зірка, яка вже кілька разів вибухала, проте до цих пір світиться.

Наднова iPTF14hls була знайдена в ході астрономічного огляду Palomar Transient Factory в вересні 2014 року. Вже через кілька місяців астрономи помітили, що зірка перестала затухати і стає яскравішою. Коли були підняті архіви, стало ясно, що в цьому ж місці зірка була виявлена ​​в 1954 році. Якимось чином вона пережила вибух і продовжила сяяти, а потім знову вибухнула 50 років по тому.

За словами астронома Лайре Аркаві, ця зірка ламає всі уявлення астрономів. «Це найбільша загадка, з якою я зіткнувся майже за 10 років вивчення вибухів зірок», - підкреслив Аркаві.

Відзначається, що до вибуху маса зірки в 50 разів перевищувала масу Сонця. Наднова iPTF14hls може виявитися першим виявленим прикладом пульсуючої парно-нестабільної наднової.

Читайте АСН в Google News