Почав діяти закон про мовні квоти на телебаченні

13.10.2017, 09:17

В Україні в п'ятницю, 13 жовтня, почав діяти закон про мовні квоти на телебаченні. Документ було опубліковано в офіційному виданні парламенту «Голос України» 4 місяці тому, передає «112 Україна».

Все загальнодержавні канали зобов'язані вести мовлення українською мовою 75% часу протягом тижня та проміжків часу 7:00-18:00 та 18:00-22:00. Місцеві телеканали мають вести мовлення 60% часу. Однак якщо телекомпанія мовить у декількох областях, вона прирівнюються до загальнодержавної.

Також наголошується, фільми та передачі, створені до 1 серпня 1991 року, можна не перекладати, однак субтитрувати обов'язково. Але якщо фільм часів СРСР створювали в оригіналі не російською, його треба озвучити або дублювати українською. У фільмах допускається 10% загальної тривалості всіх реплік іноземною мовою, але з субтитрами.

Цей закон не стосується іноземних телекомпаній, або таких, які відповідно до ліцензії, ведуть мовлення для іноземців. За порушення мовних квот телекомпанії загрожує штраф - 5% від загальної суми ліцензійного збору ліцензії, виданої відповідно до ліцензії на мовлення.

Читайте АСН в Google News