Стрес уповільнює процес навчання - вчені

05.10.2017, 06:28

При сильному стресі людина менше звертає уваги на зміни в навколишньому середовищі і може не побачити потенційну загрозу. Такого висновку дійшли вчені з Нью-Йоркського університету, передає The Hindustan Times.

Крім того, під час стресу зменшується гнучкість реакцій на загрози. В ході експериментів всім учасникам показували зображення на екрані комп'ютера, деякі картинки супроводжувалися легким ударом струму. Пізніше в учасників викликали стрес, змушуючи добровольців занурювати руки в крижану воду на 2 хвилини. У цей момент виростав рівень гормонів стресу - кортизолу і альфа-амілази. Коли після стресу піддослідні дивилися зображення на комп'ютері, то рідше пристосовувалися до нових загроз.

Зокрема, у добровольців, які піддавалися стресу, фізіологічна реакція на нові загрози виявилася менш вираженою. Виходить, що люди не змогли переключитися і пов'язати раніше безпечний стимул із загрозою.

Учені побудували модель навчання, щоб з'ясувати, як стрес впливає на гнучкість при ухваленні рішень. Дослідники дійшли висновку, що стрес уповільнює процес навчання.

Читайте АСН в Google News