Сильних втрат врожаю через посуху за підсумками цього року не буде - експерт

26.09.2017, 16:37

Катастрофічних втрат врожаю через літню посуху за підсумками 2017 року не буде. Про це на прес-конференції заявила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко, передає кореспондент ASN.

"Поточного року ми прогнозували збір валових зернових дещо менше, ніж минулого. Але за фактом з ранніх зернових ми отримали урожай трохи більше прогнозів. Найбільше цього року від погодних умов постраждала пшениця в Київській, Черкаській, Полтавській, Кіровоградській областях, де з початку травня розвивалася посуха на ґрунті. Тут урожай одержано на 30% менше, ніж в інших областях. Але в будь-якому випадку урожай у нас хороший", - заявила вона.

Вона нагадала, що в другій половині літа була посуха по всій Україні.

"Цей період збігся з формуванням пізніх культур: кукурудза, соняшник і соя. І на цих культурах посуха позначилася найбільше. Тому, за нашими оцінками, в результаті ми отримаємо урожай кукурудзи на рівні 5,8 т з 1 га, тоді як минулого року цей показник був набагато більше", - зазначила вона.

Але в цілому, з її слів, "від катастрофи через посуху врятував мінливістю температурний режим, адже ми спостерігали різкі перепади температур цього літа. Тому у рослин була можливість відновлювати водний баланс у нічний час. Тому особливих катастрофічних втрат врожаю не буде", - запевнила вона.

Читайте АСН в Google News