Зброя в Африку потрапляла з ЄС через Україну - OCCRP

26.09.2017, 14:10

Радянську зброю переправляли з Європи в Африку і на Близький Схід завдяки українським компаніям. Про це сказано в розслідуванні Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Правозахисники заявили, що в схемі поставок озброєнь ключовими були українські компанії. Разом з тим велика частина зброї відправлялася з країн, які зараз є членами Євросоюзу, законодавство якого жорстко регламентує продаж зброї в країни Африки.

До журналістів OCCRP потрапили понад 1000 сторінок документів української приватної компанії Techimpex, яка продає, ремонтує та модернізує військову техніку. З'ясувалося, що Techimpex і британська фірма S-Profit обходили ембарго на поставки зброї до Судану і Південного Судану.

У OCCRP говорять про документи за 2014-2016 роки. У журналістів є контракти і фінансові звіти. Уточнюється, що Techimpex працює з українськими державними експортерами озброєнь, зокрема з «Укрінмашем», а також з державною службою експортного контролю.

Так, за 2 роки Techimpex провела 26 контрактів на поставки зброї на загальну суму $2 29,5 млн. Продавалася зброя з Польщі, Словаччини, Молдови, Болгарії, Угорщини, Румунії та Боснії і Герцеговини. Поставлявся товар на ринки Африки, Близького Сходу і Азії, включно з Ефіопією, Кореєю, Чадом, ОАЕ і Угандою.

Нагадаємо, раніше Amnesty International заявила про причетність України до постачань зброї до Південного Судану. В «Укрінмаші» категорично відкинули всі звинувачення.

Читайте АСН в Google News