Індекс українського Big Mac - вареників з м'ясом - цього року побив усі рекорди

15.09.2017, 19:16

Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували зростання вартості приготування вареників з м'ясом. А також порівняли дані за станом на початок року і вересень 2017 року і на сьогодні. Рахували за найпростішим рецептом вареників - 300 грамів яловичини, 300 грамів свинини, 30 г цибулі, 800 грамів пшеничного борошна, води 400 мл, 1 чайна ложка солі, спеції, - розповів глава асоціації Олексій Дорошенко.

Отже, за даними офіційної статистики 10 січня 2017 яловичина коштувала 88 грн. за 1кілограм, або 26,4 грн. за 300 грамів; свинина - 72,4 грн. за 1 кг, або 21,7 грн. за 300 грамів; цибуля - 4,6 грн. за 1 кг, або 0,1 грн. за 30 грамів; борошно - 8,8 грн. за 1кілограм, або 7 грн. за 800 грам; сметана - 39,5 грн. за 1кілограм, або 9,8 грн. за 250 грам.

Через вісім місяців 11 вересня 2017, за даними Держстату, середні ціни на соціальні продукти харчування були наступними: яловичина - 109,8 грн. за 1кілограм, або 33 грн. за 300 грамів; свинина - 104 грн. за 1 кг, або 31,2 грн. за 300 грамів; цибуля - 6,8 грн. за 1 кг, або 0,20 грн. за 30 грамів; борошно пшеничне вищого сорту - 9,7 грн. за 1кілограм, або 7.7 грн. за 800 грамів; сметана - 45 грн. за 1кілограм, або 11,2 грн. за 250 грамів.

Таким чином, українські вареники з м'ясом і сметаною в січні коштували 65 грн., зараз уже - 83,3 грн. У 2017 році вони подорожчали вже на 28%.

Читайте АСН в Google News