Китайський мільярдер просить політичного притулку у США

08.09.2017, 11:20

Гуо Венгуй, також відомий як Майлс Квок, вважає, що в Китаї його «сприймають як політичного опонента правлячого режиму». Пекін видав ордер на арешт Гуо, але звинувачення проти нього неясні, повідомляє видання BBC.

Державні ЗМІ звинувачують його у дачі хабара міністру, Гуо факт хабара заперечує. Він вважає, що режим переслідує його за критику на адресу партії. Венгуй покинув Китай у 2014 році і з тих пір опублікував серію повідомлень і відеороликів у Twitter і на YouTube, у яких прямо звинуватив провідних членів правлячої Комуністичної партії Китаю в корупції.

Він також опублікував відомості, які, за його твердженням, є офіційною державною таємницею перед ключовим з'їздом КПК, який проходить кожні п'ять років і цього року запланований на 18 жовтня.

У квітні 2017 року китайський уряд випустив «червоне повідомлення» про арешт Гуо через міжнародне поліцейське агентство Інтерпол. Китайські ЗМІ повідомляють про низку розслідувань, відкритих щодо Гуо.

19 злочинів, у яких його звинувачують, включають викрадення людей, зґвалтування, шахрайство і відмивання грошей. Останню справу було відкрито за звинуваченням у дачі хабара віце-міністру держбезпеки Китаю в розмірі $8,7 млн, сам віце-міністр зараз заарештований і перебуває під слідством.

Поки не ясно, яке рішення щодо китайського мільярдера ухвалить американська влада. Тим часом у США на Гуо подали в суд кілька китайських громадян і компаній, звинувачуючи його в наклепі.

Читайте АСН в Google News