Відтепер у Європі роботодавцям заборонено стежити за листуванням своїх співробітників

05.09.2017, 14:37

Відтепер європейські компанії більше не зможуть стежити за особистим листуванням своїх співробітників. Компанія, яка читала особисту переписку працівника в Yahoo Messenger, порушила його особисте право, яке гарантує недоторканність приватного життя. Це епохальне рішення ухвалили судді Європейського суду з прав людини, і тепер роботодавці не зможуть контролювати використання співробітниками електронних засобів зв'язку на роботі, повідомляє The Telegraph.

Богдан Барбулеску, румунський інженер, був звільнений у 2007 році після використання на робочому місці Yahoo Messenger для особистих бесід зі своєю нареченою і братом. Коли став заперечувати факт листування, йому була показана стенограма.

Богдан стверджував, що, хоча в правилах фірми забороняється використання службових ресурсів в особистих цілях, і йому було сказано не використовувати обліковий запис, факт стеження порушив його права. Після того, як він програв суд у Румунії, Барбулеску вирішив звернутися до Європейського суду з прав людини.

Судді підтримали його позов у співвідношенні 11 проти 6. Згідно з їхнім рішенням, моніторинг повідомлень, деякі з яких «носили інтимний характер», є порушенням статті 8 Європейської конвенції про права людини, яка гарантує право на повагу до приватного і сімейного життя, а також право на особисту переписку.

Європейський суд з прав людини не може створювати нові закони, але ухвалені ним рішення встановлюють прецеденти, які використовуються в національних судах, при тлумаченні Європейської конвенції. Рішення буде ретельно вивчатися в Європі, де служби обміну миттєвими повідомленнями, такі як G-Chat, Facebook Messenger і WhatsApp, стають все більш популярними в офісах.

Читайте АСН в Google News