В Україні стартувала підготовка до парламентських виборів

17.08.2017, 16:15

Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник заявив, що в Україні вже розпочато підготовку до парламентських виборів. Про це він заявив на прес-конференції, передає кореспондент ASN.

"Сьогодні фактично почалася підготовка до парламентських виборів. Всі політичні проекти почали таку роботу на етапі праймеріз. Політичні проекти вступили в інформаційну, електоральну й фінансову боротьбу", - заявив він.

За його словами, політичних партій в Україні не залишилося.

"У нас залишилися проекти і вождистського і лідерського типу, проекти, які ведуть боротьбу за медіамайданчики, фінансові потоки й можливості. Серед проектів, які можуть пройти в новий парламент, ми бачимо все ті ж усім відомі партії. Серед нових, які мають шанс потрапити в нову Раду, це тільки партія "За життя" Рабиновича-Мураєва і відносно новий проект Анатолія Гриценка. Решта нові проекти, включаючи Саакашвілі, не потрапляють до парламенту, згідно із соціологією", - додав Бортник.

Бортник підкреслив, що старі партії також переживають кризу.

"У "Самопомочі" простежуються серйозні проблеми. Рейтинг цієї партії впав до таких відміток, що вона може й не потрапити в нову Раду. Ми бачимо розкол в "Опозиційному блоці". Також ми побачимо ребрендинг "Народного фронту", адже ця сила повністю втратила довіру людей. Тому виступить своєрідним електоральним добривом влади", - прогнозує він.

Всім політичним проектам в Україні доведеться подолати соціальне відчуження.

"Оскільки 60% українців сьогодні взагалі не хочуть ні за кого голосувати. Велика кількість українців не визначилися. Це ключовий виклик для опозиції, яка повинна відновити довіру людей", - додав експерт.

Другий виклик для українських партій лежить в зоні формування програм.

"Людям потрібно дати чітку відповідь з трьох питань: бідність, включаючи тарифи, інфляцію. Другий - це корупція. Третій - війна на Донбасі", - сказав він.

У будь-якому випадку, за його оцінками, залишилося надто мало часу, щоб якийсь новий політичний проект отримав підтримку громадян. Тому у виборах братимуть участь і перемагатимуть всім відомі старі політичні проекти.

Читайте АСН в Google News