23.06.2017, 16:57

Реформа первинної ланки медицини мала б розширити можливості сімейних лікарів на приватну практику, а пацієнтів - обирати лікаря. Про це під час засідання круглого столу заявила голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець, передає кореспондент ASN. 

"Реальна реформа мала би розширити можливості сімейних лікарів первинної ланки, щоб прийом був не тільки в поліклініках, а щоб сімейний лікар зміг відкрити свій приватний кабінет. Для цього треба змінити умови ліцензування. Це б дало їм можливість розвиватися та заробляти. Ми маємо позбавити лікаря від залежності від держави", - заявила вона. 

Вона нагадала, що держава багато років не створювала гідні умови оплати праці медиків. Сьогодні, коли держава заявляє про початок медичної реформи, в першу чергу слід дозволити відкривати приватні практики і дозволити отримувати гроші також і від держави.

"Така організація первинної медичної допомоги посилить конкуренцію в середовищі медиків і спонукатиме їх краще організовувати свою роботу", - додала вона. Реформа первинної ланки передбачає, що сімейний лікар буде підписувати контракт з кожною родиною. Але тут актуальною постає необхідність запровадження страхової медицини на цьому рівні, що дало би можливість пацієнту обирати лікаря, а лікарю - заробляти. 

"При цьому слід пам'ятати, що реформа первинної ланки може відбутися тільки за умови, що будуть затверджені стандарти лікування. Тому Україна має прийняти адаптовані європейські стандарти надання медичної допомоги населенню", - вважає вона. 

У свою чергу, заступник голови Комітету Олег Мусій нагадав, що прийнятий у першому читанні базовий законопроект про реформу медицини "немає нічого спільного з реальною реформою, яка б мала відбутися в першу чергу на рівні екстренної та первинної ланках. Натомість у пацієнтів ще й заберуть конституційне право отримати допомогу в лікарнях", - підкреслив він. 

Парламентар додав, що запропонована МОЗ реформа не передбачає запровадження медичного страхування, щоб б розширило фінансові можливості лікаря на рівні первинної ланки, а також дало б більш ширші можливісті пацієнтам. 

Читайте АСН в Google News