Рада ухвалила закон і дала визначення «пам'ятки культурної спадщини»

25.05.2017, 13:26

Верховна Рада ухвалила Закон України «Про охорону культурної спадщини» (щодо визначення поняття «пам'ятка культурної спадщини»). За цей законопроект на ранковому засіданні 25 травня проголосували 235 нардепів, передає кореспондент ASN.

Сьогодні використання норм законодавства щодо визначення поняття «пам'ятка культурної спадщини», призводить до того, що суди використовують звужене розуміння пам'ятки, чим створюють загрозу повної втрати пам'ятників. Зокрема, зараз власники таких пам'яток відмовляються визнавати їх охоронний статус, укладати охоронні договори тощо.

«Таким чином, у зв'язку з негативною судовою практикою, а також з метою запобігання в подальшому розбіжностей щодо визначення поняття «пам'ятки» виникла гостра необхідність конкретизувати цей термін, який міг би застосовуватися як до об'єктів, які включені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України», - йдеться в пояснювальній записці.

Законом визначається пам'ятка культурної спадщини як об'єкт культурної спадщини, який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України, або об'єкт культурної спадщини, який взятий на державний облік відповідно до законодавства, що діяло до набрання чинності цим Законом.

Читайте АСН в Google News