Без припинення блокади швидко закупити вугілля можна буде тільки в Росії і вдвічі дорожче

14.02.2017, 14:25

Швидко заповнити запаси антрацитової групи вугілля на складах українських ТЕС можна тільки за рахунок імпорту з Російської Федерації. Про це 14 лютого під час прес-конференції в Києві заявив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

«Я зараз говорю про те, до чого може призвести результат блокади», - сказав експерт.

За словами Землянського, вугілля, яке можна імпортувати з інших країн, можливо буде доставити в Україну не раніше ніж за два місяці, до того ж різниця у вартості імпортованого вугілля та вугілля з непідконтрольних територій складатиме близько 1 тис. грн на тонні.

«Є "український Роттердам", який працює зараз у формулі НКРЕКП, і вугілля продається за ціною 1730 грн за тонну всередині країни і за цією ж ціною купується на неконтрольованій території. І вугілля, яке буде закуповуватися в Роттердамі в режимі онлайн - в кращому випадку його ціна без доставки на станції буде становить 2700 грн за тонну. На сьогодні котирування в Роттердамі щодо вугілля складають близько 85-86 доларів за тонну, додайте сюди транспорт, додайте сюди надбавки, які з'являться в договорах за ризики, плюс 100% передоплата», - порахував експерт.

Читайте АСН в Google News