Через блокаду Донбасу НКРЕКП може підняти тарифи на електроенергію

14.02.2017, 12:45

Крім віялових відключень українцям також варто очікувати і підвищення тарифів на електроенергію. Про це 14 лютого під час прес-конференції у Києві заявив експерт з енергетичних питань Валентин Землянський, повідомляє кореспондент ASN.

Експерт вважає, що після закінчення опалювального сезону оптово-ринкова ціна на електроенергію буде переглянута в бік підвищення, а відповідно - будуть переглядатися і тарифи як для промисловості, так і для населення.

«Ми вже чули заяви НКРЕКП, що ми з вами недоплачуємо майже 60%, тобто ціна за кВ/год для населення має становити 2,30 грн. Так ось, це буде ще не так багато в умовах, якщо Україна повністю перейде на імпортний ресурс», - вважає Землянський.

Він уточнив, що якщо поставка антрациту з непідконтрольних територій не відновиться і Україні доведеться закуповувати більш дороге вугілля за кордоном, то це сильно збільшить вартість виробництва електроенергії на ТЕС.

«Найдорожча електроенергія буде на тих ТЕС, які запускатимуть газомазутові блоки, вона коштуватиме майже 3 грн за кВ/год, і це тільки собівартість виробництва. Виробництво електроенергії з імпортного вугілля становитиме приблизно 2,20-2,15 грн за кВ/год при сьогоднішній собівартості 1,32 грн за кВ/год», - припустив експерт.

На його думку, на закупівлю імпортного антрациту і газу для газомазутних блоків до кінця року Україні знадобиться 15 млн грн.

Читайте АСН в Google News