Українська курятина знову буде експортуватися до ЄС

27.01.2017, 16:33

Домовленість про зняття обмежень щодо поставок української курятини до Європейського Союзу знаходиться на фінальному етапі. Про це під час панельної дискусії 27 січня на тему: «Український бізнес на ринках Євросоюзу: mission possible!» заявив керівник Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа, передає кореспондент ASN.

«Щодо стану співпраці (з європейським колегами. - АСН), то він нормальний, робочий, ми знаходимося у постійному прямому контакті... Тільки протягом останніх трьох місяців відбулися три зустрічі з єврокомісаром та міністром Кутовим (АПК. - АСН)... Ми задоволені розвитком наших відносин», - сказав він.

Зрозуміло, що це двостороння дорога. Якщо ми хочемо потрапити на європейські ринки, то маємо створювати умови для європейського бізнесу на наших ринках. «В цій площині ми відчуваємо прогрес. Хоча взаємний доступ до ринків - це завжди непроста та чутлива дискусія. Незважаючи на це, вже на фінальному етапі положення по реалізації птиці, що дозволить значною мірою спростити торгівлю, враховуючи обмеження та заборони з нашої сторони та ЄС. А також по інших напрямках у нас є значний прогрес», - додав він.

Щодо розширення ринків збуту для тваринницької продукції, то тут ситуація набагато складніше. Але і тут є прогрес: «Якщо на початковому етапі був наданий доступ для 10 підприємств, то зараз це вже 13. Вже сім підприємств мають можливість експортувати птицю і субпродукти. Понад 50 підприємств - мед. Тобто, той хто відчуває потенціал, подає заявки, ми їх перевіряємо і надаємо сертифікати».

Також ведуться переговори щодо експорту яловичини. І зі слів Лапи, є велика зацікавленість європейської сторони: «Попри наявні питання, ми все ж таки бачимо прогрес та готові надалі працювати для просування наших товарів».

Нагадаємо, що раніше Європа заборонила ввезення української курятини і продукції з неї через спалах пташиного грипу. Також в зв’язку з виявленими в Херсонській області захворюваннями на пташиний грип введено заборону на поставки яєць з цієї області в Гонконг.

Читайте АСН в Google News