Киянин спотворив ремонтом історичний будинок у центрі. Будівля всередині пішла тріщинами

25.01.2017, 15:25

На перетині вулиць Володимирської та Жилянської може незабаром впасти будинок 1908 року. Про це заявляють місцеві жителі. Можлива причина - один із сусідів взявся робити ремонт «по-новому» в будівлі, яка є пам'яткою архітектури.

«У нашому парадному сусіди почали ремонт, - розповідає мешканка будинку на вулиці Володимирській, 92/39 Ірина Апостолова. - Стало так гамірно, що здалося, стіни руйнуються. Спочатку все відбувалося в квартирі. А наприкінці грудня ми побачили, що з боку внутрішнього двору у нас нависла дуже велика балконна конструкція. Ми почали телефонувати в інстанції, бо вдома стало страшно перебувати. Але підтримки не знайшли. Сусіди теж не йшли на контакт. Тим часом з'явилися перші тріщини».

«Балки протикають будинок, - обурюється сусідка Ірини Марина Стрельникова. - Так, з фасадного боку будівлі все акуратно, але якщо зайти у двір, там велика конструкція, яка залита бетоном. Там навантаження - тонни дві-три. Думаю, якщо випаде велика кількість опадів, вони можуть призвести до жертв. А хто за це відповідатиме?».

«За будівельним нормативам, реконструкція цієї квартири мала відбуватися з дослідженням фундаменту будинку. Крім того, у тих, хто проводить роботи, має бути висновок Управління охорони культурної спадщини, - упевнений експерт з будівництва та реконструкції Віктор Лещинський. - Мав бути затверджений проект паспорта фасаду. Але ми бачимо зараз явні порушення всіх містобудівних норм. Балки і навантаження, які вони дадуть згодом, можуть призвести до руйнування зовнішніх і внутрішніх дворових стін».

Мешканці будинку на Володимирській, 92/39 вже звернулися до міського голови з пропозицією створити тимчасову робочу комісію із залученням представників Державної архітектурно-будівельної інспекції, Управління культурної спадщини та інших контролюючих структур, у компетенції яких є порушена проблема.

Читайте АСН в Google News