У РФ дозволили не виконувати рішення ЄСПЛ у справі ЮКОСа

19.01.2017, 12:01

Російська Федерація в черговий раз продемонструвала зневажливе ставлення до норм і традицій міжнародного права. Конституційний суд Росії ухвалив постанову, що рішення ЄСПЛ (Європейський суд з прав людини. - Ред.) за скаргою екс-акціонерів ЮКОСа порушує положення російської Конституції. Про це передає видання Європейська правда.

Суд дійшов висновку, що постанова ЄСПЛ про виплату колишнім акціонерам компанії ЮКОС компенсації в розмірі 1,8 млрд євро не підлягає виконанню.

«ЄСПЛ дійшов висновку про неправильне стягнення з ЮКОСа штрафів і сум компенсацій, так як мало місце застосування зворотної сили закону - ст. 113 Податкового кодексу Росії про трирічний термін давності притягнення до відповідальності, в тлумаченні, що дане Конституційним судом в постанові від 14 липня 2005 року», - сказано в повідомленні.

Виходячи з цього, російський Конституційний суд визнав неможливим виконання постанови ЄСПЛ.

«Але Росія на основі доброї волі може зробити певні виплати екс-акціонерам компанії ЮКОС, які постраждали від неправомірних дій її менеджменту, за рахунок виявленого майна компанії», - сказано в рішенні суду.

Читайте АСН в Google News