Human Rights Watch: Українські військові і сепаратисти застосовують тортури до цивільних

12.01.2017, 18:01

Human Rights Watch: українські військові і сепаратисти застосовують тортури до цивільних. Про це на прес-конференції 12 січня заявила представник Human Rights Watch в Україні Тетяна Купер, передає кореспондент ASN.

«На сході України як українські урядові сили, так і підтримувані Росією «сепаратисти», піддавали цивільних осіб, підозрюваних у пособництві або в участі в конфлікті на боці супротивника, тривалому безпідставному затриманню. При цьому затримані були позбавлені доступу до адвоката, а їхні родичі не отримували про них достатньої або взагалі жодної інформації. Більшість затриманих стикалися з тортурами, жорстоким чи іншим недозволеним поводженням», - заявила вона.

За її словами, деяким відмовляли в необхідній медичній допомозі: «Щодо обох сторін надходили повідомлення про сексуальне насильство, але через небажання потерпілих надавати справі розголосу задокументовані лише деякі епізоди», - підкреслила вона.

Станом на кінець липня 2016 року Human Rights Watch спільно  з Amnesty International було виявлено таємне утримання під вартою в харківському управлінні СБУ 18 осіб, з яких один провів там 16 місяців.

«Тринадцять згодом були звільнені, п'ятеро на момент підготовки цього огляду, імовірно, залишалися під вартою. В СБУ практику офіційно не визнаного утримання під вартою заперечують. Головний військовий прокурор України обіцяв провести розслідування, але на момент підготовки цього огляду будь-яких відчутних результатів немає», - наголошується в доповіді.

У самопроголошених Донецькій і Луганській народних республіках (ДНР і ЛНР) місцеві органи безпеки діють без оглядки на законність, що позбавляє утримуваних ними осіб доступу до прав і будь-яких засобів захисту.

Читайте АСН в Google News