У Генштабі розповіли деталі призову офіцерів запасу

11.01.2017, 12:37

Призов на військову службу офіцерів запасу, які закінчили військові кафедри вищих навчальних закладів і раніше не служили в Збройних Силах України, не є мобілізацією і не зобов'язує офіцерів служити в зоні бойових дій на Донбасі, заявив начальник управління правового забезпечення Генерального штабу - начальник юридичної служби ЗСУ полковник юстиції Максим Кушнір.

«Ця система є фактично інструментом Міністерства оборони для гнучкого реагування на потреби Збройних Сил у фахівцях дефіцитних спеціальностей різного плану», - заявив він в інтерв'ю Укрінформу.

За його словами, призвані офіцери будуть займати первинні посади на рівні командирів взводнї або ротної ланки. «Ми розглядаємо можливість використовувати офіцерів запасу в бойових частинах, але в місцях їхньої постійної дислокації, що дозволить вивільняти кадрових офіцерів для участі в ротаціях частин в АТО», - заявив головний юрист Генштабу.

Кушнір наголосив, що жоден з офіцерів, призваних із запасу, не служитиме в зоні бойових дій, якщо сам не побажає укласти контракт із ЗСУ. «Прямих правових обмежень, що забороняють направляти офіцерів, призваних із запасу, в райони проведення АТО, не існує. Але, як ви знаєте, є політичне рішення керівництва Міноборони і Збройних Сил про те, що жоден призовник не потрапить у район бойових дій, якщо не укладе професійний контракт на продовження військової служби і не отримає відповідну підготовку», - заявив він.

Представник Генштабу ЗСУ додав, що за призваними офіцерами збережеться місце роботи і середня заробітна плата на весь період військової служби. «При цьому такий офіцер отримуватиме в повному обсязі грошове утримання, яке встановлено у відповідності до його штатної категорії, і буде користуватися всіма пільгами, зокрема в соціальному і пенсійному забезпеченні, які законодавство визначає для кадрових офіцерів», - запевнив він.

Нагадаємо, що під призов підпадають особи до 43 років, які закінчили військові кафедри, але не служили в ЗСУ. Термін призову складе 18 місяців. Призов буде проводитися щоквартально і почнеться вже в лютому 2017 року.

Читайте АСН в Google News