Пінчук: Україна повинна піти на низку «болючих компромісів» заради завершення конфлікту з РФ

30.12.2016, 13:15

З огляду на прихід в Америці нової президентської адміністрації, яка вже заявила про намір змінити підхід до взаємин із РФ, а також можливий прихід до влади в низці країн ЄС налаштованих на укладення угоди з Росією лідерів, владі України і її громадянам потрібно погодитися на низку хворобливих компромісів задля досягнення миру з Росією. Про це пише в статті для The Wall Street Journal український бізнесмен Віктор Пінчук. Новину передає Інтерфакс-Україна.

У статті Пінчук відзначає, що рішення про укладення країнами Європи угоди з Москвою не можна досягти, проігнорувавши позицію понад 40 млн українців, які з кінця 2013 року демонстрували, що вони будуть битися, якщо у них відберуть перспективу жити у вільній, толерантній, демократичній і справедливій країні.

«Тим, хто прагне до «реалістичного» рішенням, потрібно це враховувати. Але інстинктивна реакція багатьох громадян України на нові обставини - вимагати того ж, що й раніше, але більш наполегливо - може не спрацювати», - вважає бізнесмен.

Пінчук підкреслив, що українцям треба адаптуватися до нової реальності і допомогти міжнародним друзям України допомагати: «Нова адміністрація у Вашингтоні може стати змогою для нашої країни зробити внесок у вирішення питання інтервенції РФ».

Бізнесмен вважає, що українці повинні відстоювати фундаментальні принципи боротьби - право країни вибирати свій шлях, захищати територіальну цілісність і будувати успішну Україну».

«Так, Кремль повинен виконати свої зобов'язання за Мінськими угодами за 2014 і 2015 роки для закінчення конфлікту на Донбасі. Москва повинна забезпечити реалізацію режиму припинення вогню і відведення важкого озброєння і своїх бойовиків, що до цього часу вона не зробила. Проте може бути частиною більш великої картини, в якій ми йдемо на болючі компроміси заради миру. Розгляньте наступні ідеї», - пише він.

На переконання Пінчука, Україна повинна розглянути можливість тимчасово виключити членство в Євросоюзі з наших заявлених цілей на найближчий час. Ми можемо побудувати європейську державу, бути привілейованим партнером, а пізніше обговорювати вступ.

«Ми зберігаємо свою позицію щодо того, що Крим - це Україна, і він повинен бути повернутий, півострів не повинен стати перешкодою на шляху вирішення, яке покладе край війні на Донбасі на справедливій основі. Україні потрібно 15-20 років, щоб згенерувати достатнє економічне зростання і стабілізувати інфраструктуру, соцзахист і фінансову систему. В такому випадку жителі Криму захочуть жити в цій майбутній Україні - як східні німці колись хотіли стати частиною Західної Німеччини», - вважає Віктор Пінчук.

Читайте АСН в Google News