Українцям рекомендували не їздити в Росію через погрози з боку російських спецслужб

22.12.2016, 11:36

Державна прикордонна служба України рекомендує громадянам України утриматися від поїздок в РФ без зайвої необхідності через випадки фізичного та психологічного тиску з боку російських спецслужб, повідомив спікер ДПСУ Олег Слободян.

«У ході бесід з громадянами України, які затримувалися на території РФ, стало відомо про неодноразові спроби співробітників ФСБ РФ схилити їх до конфіденційної співпраці або змусити зізнатися в розвідувальній діяльності на користь України. Багато з них розповідали про застосування проти них фізичної сили, зокрема для того, щоб останні зізналися в злочинах, яких вони не скоювали (наприклад, крадіжка)», - заявив він на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, спецслужби РФ ведуть облік громадян України, які постійно їздять в РФ за допомогою прикордонної бази «Каскад-Поток». «У зоні ризику особи, які постійно перетинають українсько-російський кордон у приватних справах, мають родичів у прикордонних районах РФ, мають автомобіль російської реєстрації», - заявив він.

Слободян пояснив, що при спрацьовуванні бази «Каскад-Поток» російські прикордонники вилучають паспорт, відбирають і перевіряють вміст і контакти мобільного телефону. А самого громадянина України та його транспорт виводять із загального потоку і доповідають старшому зміни або ініціатору постановки на контроль.

«Спецслужби залякують українських громадян і загрожують заборонити в'їзд на територію РФ. Іноді зустрічаються випадки вимагання грошових коштів. Переважно ставлять запитання про особисту участь в АТО або участі близьких родичів, суспільно-політичну обстановку в Україні та співробітництво зі структурами Служби безпеки України», - розповів спікер ДПСУ.

Читайте АСН в Google News