Вартість продуктів, необхідних для приготування олів'є, цього року порівняно з минулим роком дорожча орієнтовно на 30-35%, куті - 65%.
Про це повідомив глава Аграрної партії України Віталій Скоцик на круглому столі сьогодні в Києві.
«Індекс олів'є», як ми його називаємо за принципом «борщового набору» цього року порівняно з минулим роком зріс орієнтовно на 30-35%», - сказав він.
В цілому ж за останні два роки, з його слів, олів'є подорожчало вдвічі.
Що ж до інгредієнтів для приготування Різдвяної куті, вони, за словами експерта, за рік подорожчали на 65%.
Зокрема, ціна на пшеничну крупу зросла на 45-47%, меду - збільшилася удвічі, а родзинок - у 2,5 рази.
Крім того, Скоцик звернув увагу, що популярний «Київський торт» минулого року в цей період часу коштував 124 грн, зараз - 230 грн.
За його словами, все це призводить до скорочення купівельної спроможності населення: «Споживання продуктів в Україні знизилося за останні 3 роки в 3,4 рази».