Експерт пояснив, чи обґрунтоване зростання цін на хліб

10.11.2016, 13:37

Заява про підвищення цін на хліб у зв'язку з ростом курсу валют є більше спекулятивною, але вартість витрат на виробництво дійсно зросла. Про це в коментарі ASN сказав економічний експерт Ігор Шевляков.

«Це все витрати в гривні, і тут зовнішній фактор дуже мало грає роль. Але ці складові у вартості підвищуються. Тобто за цей рік вже два подорожчання електроенергії відбулося», - заявив експерт.

За його словами, велика частина вирощених зернових в Україні призначена для експорту, і таким чином виробники намагаються пояснити девальвацію.

«Зростання цін на зовнішніх ринках на зернові немає. Навпаки, за останні кілька років ціни знизилися. Але, з іншого боку, є девальвація. Тут вони намагаються це пояснити. По-перше, це спекулятивна заява. Вся собівартість - це внутрішні витрати, тобто витрати в Україні. Єдине, що вони можуть імпортувати, це обладнання, частково - газ. Все інше - це виключно внутрішнього походження витрати. Але ці витрати дійсно підвищуються», - зазначив експерт.

Нагадаємо, президент Всеукраїнської асоціації пекарів Володимир Череда заявив, що в листопаді відбудеться перегляд цін на основні види хлібобулочної продукції на 15-18%, а в січні, можливо, ще на 10-12%. Він уточнив, що йдеться про підприємства Всеукраїнської асоціації пекарів.

Читайте АСН в Google News