Страх, ненависть та гнів. Психолог озвучила наслідки окупації Криму та Донбасу

07.11.2016, 12:18

Переважна більшість населення Донбасу потребує психологічної допомоги внаслідок російської агресії на українській території. Про це на круглому столі 7 листопада заявила консультант Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Олена Маленкова, передає кореспондент ASN. 

«За соціологічними даними, не менше 70% тих, хто проживає на Донбасі, заявили, що потребують психологічної допомоги внаслідок воєнної агресії. Це треба зрозуміти, з цим необхідно працювати, бо у людей величезні проблеми», - заявила вона. 

У свою чергу кандидат психологічних наук, соціальний психолог-конфліктолог Ірина Брунова-Калісецька додала, що наслідком окупації Криму та Донбасу стали ненависть, страх та гнів.   

«Наразі як з однієї сторони Донбасу та Криму, так і з іншої сторони, у людей внаслідок цієї війни, окупації українських територій є декілька емоцій. Це страх, гнів та ненависть... Я про це можу говорити, як соціальний психолог», - сказала вона. 

Тому, на її думку, влада для повернення Криму та Донбасу має зрозуміти, що без подолання цих трьох основних емоцій ефективної деокупації не буде. 

«Без розуміння того, що робити з цими соціально-психологічними проблемами, жодні освітні, політичні та інші програми з деокупації не будуть ефективними», - сказала вона. 

Вона підкреслила, що жоден з досвідів світових повернень територій для України не спрацює, тому необхідно виробити свій механізм. 

Читайте АСН в Google News