Держзакупівлі на суму понад 300 млрд грн щорічно будуть моніторити через DoZorro

01.11.2016, 14:00

Державні закупівлі на суму понад 300 млрд грн щорічно будуть моніторити за допомогою системи контролю закупівель DoZorro. Про це в інтерв'ю ASN після презентації проекту DoZorro 1 листопада заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

«Щорічно держава укладає 2 млн контрактів на суму понад 300 млрд грн на рік. Система DoZorro, яка запускається сьогодні, пропонує конкретний алгоритм: як і що робити, якщо є скарга, виявлено порушення або виникли проблеми в учасників торгів. Якщо це «змова», то можна буде відразу ж написати з посиланням на Антимонопольний комітет. Якщо це факт зловживання в рамках використання фінансових коштів, то це звернення до Державної аудиторської служби. Якщо це реальний злочин, то це відразу ж Генеральна прокуратура, НАБУ тощо», - заявив він.

Система, яка буде працювати спільно з Prozorro, дасть можливість поскаржитися безпосередньому замовнику, дасть можливість сказати своє слово кожному, хто бере участь у торгах.

«Простою мовою, кожен зможе написати в системі про те, що дорога біля будинку - погана, освітлення «блимає» тощо. Це буде звернення, наприклад, до КМДА. Повинна відразу ж піти реакція. Наприклад, ви скаржитеся, що дорога у вас біля будинку - погана. Вам відповідають, що це неправда. Ви у відповідь викладаєте відразу фото тощо. Саме на це спрямований проект: поставити запитання, отримати на нього відповідь від того чи іншого органа. Такі запитання, скарги та зауваження зможе залишити бізнес, громадськість з тих чи інших проблем, які пов'язані з державними закупівлями. На основі цих відгуків ми отримаємо систему, яка покаже: куди треба буде втручатися. Зокрема, де потрібно буде втручання правоохоронних органів», - додав він.

Зараз проект запущений «у пілотному режимі». «Ми активно залучаємо замовників, щоб вони відповідали просто в системі. На сьогодні перші замовники, з якими ми будемо працювати, це представники КМДА і «Укрпошти». Але ми впевнені, що підключаться всі інші органи», - прогнозує він.

З його слів, порушень у державних закупівлях - «сотні і тисячі видів», але є основні. «Ми повинні їх систематизувати. Зрозуміло, що найбільше скаржаться на неправомірні кваліфікації, коли учасник торгів вважає, що подав абсолютно якісну пропозицію, а замовник його «викинув» або не допустив до участі в торгах. І це, на його думку, несправедливо. Також скаржаться на неякісну тендерну документацію, яка або розпливчаста, коли не зрозуміло, що треба постачати, або ж постачальник створює конкурентні переваги для когось конкретно, коли «заточує» умови під когось. Це два основних порушення і два види скарг, які ми отримуємо», - розповів заступник міністра.

На уточнююче запитання ASN про вартість проекту DoZorro він відповів: «Весь проект розроблений за кошти донорів, жодної копійки бюджетних коштів на проект не витрачено. Проект повністю підготовлений однією з впливових компаній по боротьбі з корупцією в світі - Transparency International, тому вся сума повністю профінансована донорами».

Читайте АСН в Google News