ВСУ остаточно поховав радянський рудимент "народних засідателів"

31.10.2016, 16:50

Верховний суд України відмовився звертатися до Конституційного суду щодо конституційності інституту "народних засідателів", функціонування якого прописане у цивільному процесуальному кодексі. До ВСУ надійшло подання голови ВСУ стосовно звернення до КСУ щодо конституційності окремих положень ч. 2 ст 18, ч. 4 ст. 234 Цивільно процесуального кодексу.

Підставою стало звернення судді Марганецького райсуду Дніпропетровської області та ще ряду суддів, які просили вирішити таке питання: після внесення змін в Конституцію – ст. 125, 125 і 127 і 129 лишилися лише присяжні судді, тоді як у ЦПК лишилися і народні засідателі - у ст. 234 сказано, що справи розглядаються колегіально у складі судів або народних засідателів.

Тож судді бачать в цьому проблему для своєї роботи. На пленумі ВСУ вирішили, що немає підстав звертатися в КСУ, бо у перехідних положеннях пункту 1, розділу 15 Конституції України сказано, що закони, прийняті до набуття чинності Конституцією є чинними в частині, що не суперечить Конституції. А Конституція України не передбачає існування інституту народних засідателів.

Читайте АСН в Google News