У Президента розповіли деталі закону про Вищу раду правосуддя

26.09.2016, 14:54

Від внесеного Президентом України Петром Порошенком на розгляд Верховної Ради проекту закону про Вищу раду правосуддя залежить ефективність реформи системи правосуддя в цілому.

Про це повідомив заступник голови Адміністрації Президента України Олексій Філатов, передає прес-служба Президента.

У повідомленні наголошується, що завданням цього закону є імплементація змін до Конституції щодо правосуддя, які набирають чинності  30 вересня 2016 року, в частині функціонування нового конституційного органу - Вищої ради правосуддя.

За словами Філатова, законопроект регулює нові для України процедури призначення, переведення, звільнення суддів, притягнення їх до дисциплінарної відповідальності тощо.

«Сподіваємося, що парламент розгляне його в максимально можливі короткі терміни, з урахуванням передбачених законодавством процедур, і дасть «зелене світло» ще одному закону, необхідному в рамках судової реформи», - сказав він.

Згідно із запропонованими змінами, Вища рада правосуддя є колегіальним, незалежним конституційним органом суддівського самоврядування. До складу Вищої ради правосуддя входить 21 особа.

Вища рада правосуддя стає головним органом у питаннях суддівської кар'єри, до повноважень якого належить прийняття рішення про призначення, звільнення, переведення суддів; надання згоди на затримання судді або утримання під вартою або арештом; прийняття рішення про тимчасове відсторонення судді від правосуддя; притягнення судді до дисциплінарної відповідальності; надання обов'язкових до розгляду висновків щодо законопроектів з питань створення, реорганізації або ліквідації судів, статусу суддів або судоустрою.

Читайте АСН в Google News